Photoshop udvikles og sæles af Adobe som har de facto monopol på grafiske programmer idag.
De laver rigtig mange programmer, men de kendte og dem der for alvor bruges af fotografer er photoshop og lightroom som integrerer fint.
Affinity Photo
Den grundlæggende billedjustering virker helt som photoshop, men giver automatisk mulighed for at regulere i specifikke områder da der altid laves en maske.
cmd+L,M,U virker.
Levels – cmd-L
Her kan du se om der er fuld toneskala, og få den frem.
Curves – CMD-M
Det nok stærkeste værktøj. Især fordi man kan lave ændringer på hver farve.
Hue – cmd-u
Justering af farvetone.
Andre justeringer
Selvfølgelig kan man gøre meget mere end LMU – men det viser sig at hvis man starter der – og ved hvordan – så er det sjældent at der skal gøres mere, men mindre man vil ændre karakteren af billedet helt fordi man har visualiseret billedet radikalt anderledes end det fremtræder direkte – fx. hvis man vil tegne med lys osv.. Se video nedenfor.
Billedet til venstre (ovenfor på mobil) er ikke behandlet – det er taget ud af vinduet på en bus i SF. Læg mærke til at skyggen har andre ideer end de to rejsende.
Photoshops idé
Photoshop er et program der arbejder med pixels – som dem scannere som digitalkameraer laver når de afbilder verden.
Photoshop er lavet til at kunne justere billeder – det er der mange programmer der kan, og til at manipulere med billeder. Manipulationsdelen er enestående god, og du kan flette billeder sammen, lave om på hud, øjne, lave collager hetl frit… og alt muligt andet.
billedet af kristoffer fra SØN er kun justeret – der er ikke manipuleret.
Justering
Menuen Image/billede giver mulighed for at justere et billede – og de værktøjer der er her er meget slagkraftige. Man kan gøre rigtig skade, ligesom man kan lave mirakler.
Levels – cmd-L
Her kan du se om der er fuld toneskala, og få den frem.
Curves – CMD-M
Det nok stærkeste værktøj. Især fordi man kan lave ændringer på hver farve.
Hue – cmd-u
Justering af farvetone.
Andre justeringer
Selvfølgelig kan man gøre meget mere end LMU – men det viser sig at hvis man starter der – og ved hvordan – så er det sjældent at der skal gøres mere, men mindre man vil ændre karakteren af billedet helt fordi man har visualiseret billedet radikalt anderledes end det fremtræder direkte – fx. hvis man vil tegne med lys osv..
Justering kan også ske med justeringslag
De findes i layerpaletten, og virker helt som ovenstående.
Se videoen for at få en tur igennem justering. (kommer snart)
Manipulation
Via selections (valg) kan man flytte rundt på billedelementer. Der er en del forskellige måder at få lavet selections på. Det letteste er lasso-værktøjet (brug shift og alt til at lægge til og trække fra en kurve)
Brug af paths (kurver) er en meget effektiv måde at lave selections, idet tegningen man laver med penneværktøjet kan ændres dynamisk. Det er lidt bøvlet at lære penneværktøjet, men det betaler sig!
Endelig kan man tegne selections med en pensel som en maske. Det er en meget let måde at få bløde selektions på.
Se videoen for at få en gennemgang (kommer snart)